Hoofdstraat 165
6674 BC Herveld
Tel: 0488 - 451385
Fax (0488) 45 38 11
Mob 06 30 56 85 20

Postadres Postbus 26
6674 ZG Herveld

info@janssenherveld.nl

VCA gecertificeerd

Janssen Herveld begint overnieuw

Janssen Herveld begint overnieuw

Aannemer Janssen Herveld stopt, bouwbedrijf Janssen Herveld begint. Het werkterrein van de bijna honderdjarige wordt verlegd naar het verbouw. "Ze redden het."

'Half' Herveld bouwden ze maar tot hun spijt haalde het aannemersbedrijf dat hun opa begon net honderd jaar niet. Sjaak en Hent Janssen moesten in februari aannemersbedrijf Janssen Herveld beëindigen. Er was geen opvolger in huis, ze hadden last van een kredietcrisis en van een teruglopende orderportefeuille. Gesprekken met overnamekandidaten liepen op niets uit, tot onlangs oud-werknemers Gerben en Jan Wiggelman met hun zwager Rijk van Kooten in beeld kwamen. Zij hebben zo'n tien jaar voor de Janssens gewerkt en begonnen een paar jaar geleden voor zichzelf. De drie hebben onlangs de vertrouwde naam van hun vroegere werkgever gekocht met een deel van het materiaal, en ze huren er ruimte van aan de Tielsestraat. De nieuwe eigenaren gaan zich toeleggen op verbouw, nieuwbouw en renovatie. "Het wordt een ander bedrijf", zegt Gerben Wiggelman.

Hij hoopt te groeien naar een regionaal actief bedrijf met een man of tien aan personeel. Inmiddels is al een calculator in dienst genomen. "Ik verwacht dat de markt weer aantrekt. Mensen kunnen toch niet de hand op de knip houden? Nieuwbouw zal wel minder maar naar verbouw is veel vraag."

Sjaak(60) en Hent(62) hebben zich er inmiddels bij neergelegd dat het niet gelukt is het bedrijf overeind te houden, hoe graag ze het ook anders hadden gezien. Ze hopen dat het in deze vorm wel levensvatbaar is.

Sjaak is blij dat de nieuwe eigenaar ook geboren en getogen Hervelders zijn."Wij zijn immers ook echte dorpse mensen, zijn actief in het verenigingsleven. We sponsoren bijvoorbeeld de plaatselijke voetbalclub. De nieuwe eigenaren doen dat niet, ze moeten eerst nog echt wortel schieten, denk ik".

Het was Willem Janssen die in 1911 het bedrijf begon. Zijn zoon, Sjaak en Hents vader, nam het vlak na de oorlog over. Hij runde ook het timmerbedrijf dat nog steeds bestaat. Dat werd in 2007 verkocht aan Raimond van Schaik, ook een oud-werknemer. Daar worden vooral kozijnen, ramen en deuren gemaakt. Beide bedrijven maken gebruik van elkaars diensten.

Sjaak en Hent bouwden het aannemersbedrijf vanaf 1976 uit. Ze begonnen met nieuwbouw en ontpopten zich al snel als projectontwikkelaars. Aanvankelijk hadden ze drie mensen in dienst. In 2000 was dat aantal opgelopen tot vijftig. Het bedrijf bouwde toen De Woerden in Herveld, zo'n tweehonderd huizen in totaal

Sjaak Vertelt dat toen dat af was, er geen nieuwe plannen voorhanden waren. "Toen begon het inkrimpen. Dat was ook de reden dat de timmerfabriek werd verkocht. Het meeste personeel vloeide af via natuurlijk verloop. Velen begonnen voor zichzelf, als zelfstandige zonder personeel. Zzp'er zijn is de laatste tijd een hype. Wij waren er een soort kweekvijver voor."

Bij de beëindiging van het bedrijf in februari kregen de laatste negentien werknemers ontslag aangezegd. Hoewel ze er de leeftijd voor hebben gaan de broers nog niet helemaal met pensioen. De komende tijd ronden ze nog wat lopende projecten af.

In de nieuwe leiding hebben ze alle vertrouwen. "Wij hebben in de jaren tachtig ook een flinke dip overleefd. Zij gaan het ook redden."

Terug